VR Film – Devet disidenata

Devet disidenata

Kratki igrano-dokumentarni film posvećen bošnjačkim književnicima koje je progonio velikosrpski komunizam u Jugoslaviji.

Producent: Selma Rizvić * Režija: Ahmed Imamović * Scenario: Fatmir Alispahić

Prvi bosanskohercegovački igrano-dokumentarni film u tehnici VR 360 Video, „Devet disidenata“, snimljen je i promoviran u Kalesiji u junu 2019. godine. Film je posvećen bošnjačkim književnicima koji su hapšeni od strane velikosrpskog komunističkog režima. Riječ je o Edhemu Mulabdiću, Ahmedu Muradbegoviću, Aliji Nametku, Rešadu Kadiću, Enveru Čolakoviću i Safetu Kafedžiću, koji su hapšeni odmah nakon Drugog svjetskog rata, te o Muhamedu Kondžiću, Meliki Salihbegović i Muberi Mujagić, koji su stradali 70-tih i 80-tih godina.

Projekat je realiziran u sklopu projekta DISSIDENeT Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, uz podršku Ministarstva civilnih poslova BiH, a dio je evropskog konzorcija za obilježavanje 30. godišnjice rušenja Berlinskog zida i pada komunizma u Evropi (CA COST Action CA16213 New Exploratory Phase in Research on East European Cultures of Dissent, 2017-2021).

Film potpisuju Selma Rizvić kao producent, Ahmed Imamović kao reditelj, i Fatmir Alispahić kao scenarista. Muziku i mix zvuka uradio je Adnan Mušanović, snimatelj je Bojan Mijatović, a u filmu, pored scenariste Fatmira Alispahića, akademskog glumca Nermina Hodžića i slikara Fikreta JahićaVršanina, igra i ekipa kalesijskih naturščika: Mešan Brđanović, Ibro Tubić – Cicko, Mehmed Islamović, Zajim Imamović, Mujo Dukić, Muharem Mustafić, Hajrudin Majdančić. Film je snimljen u Kalesiji, uz partnetrstvo JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, uz učešće Općine Kalesija i Neon televizije, u čemu su nesebičnu podršku pružili općinski načelnik Sead Džafić, te Fikret Suljkanović, Fahrudin Sinanović i Ahmet Fazlić.

Mubera Mujagić

Melika Salihbeg Bosnawi

Muhamed Kondžić

Safet Kafedžić

Enver Čolaković

Rešad Kadić

Alija Nametak

Ahmed Muradbegović

Edhem Mulabdić