Projekat „Virtualni muzej sarajevskog atentata“ ima za cilj da započne digitalizaciju zbirki depandansa Muzeja Sarajeva čiji se eksponati odnose na period austro-ugarske vladavine u Bosni i Hercegovini. Izvođač projekta je Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, sa svojim istraživačima iz kompjuterske grafike okupljenim u Sarajevo Graphics Group.

Prva faza projekta obuhvata digitalizaciju zgrade muzeja, rekreiranje spomenika Ferdinandu i Sofiji koji se nalazio ispred te zgrade, na rubu Latinske ćuprije, sve do 1919. godine, te odabranih eksponata vezanih za događaj sarajevskog atentata. Kreirani digitalni sadržaj sastoji se od VRML virtuelnih okruženja i interaktivnih 3D modela zgrade Muzeja, spomenika, statua Ferdinanda i Sofije i automobila u kome su se vozili na dan atentata. Model spomenika kreiran je kombinacijom laserskog skeniranja i 3D modeliranja. Centralna prostorija muzeja predstavljena je u obliku 360 stepene panoramske fotografije uslikane Spheron kamerom, koju nam je ustupio Visualisation Group, University of Warwick iz Velike Britanije. Klikom na mjesta gdje su izloženi pojedini eksponati otvaraju se galerije sa fotografijama, modelima i informacijama o tim objektima i događajima.
Ovu fazu projekta finansiralo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke Bosne i Hercegovine.

Druga faza projekta predviđa digitalizaciju cjelokupne zbirke Muzeja Sarajevo 1878-1918, kreiranje animirane rekonstrukcije čina atentata, kao i uvođenje virtualnih vodiča i digitalnog sadržaja koji korisnici putem uvećane realnosti mogu istraživati pomoću svojih mobilnih uređaja. Također je u planu kreiranje prototipova digitaliziranih eksponata procesom 3D štampe, koji bi omogućili proizvodnju suvenira.

Projektni tim

dr Selma Rizvić, koordinator projekta ETF Sarajevo
mr Aida Sadžak, web dizajn, razvoj web aplikacije
dipl. ing. Goran Radošević, kreiranje virtuelnog okruženja, model spomenika
ing. Amela Krezić, modeli Ferdinanda, Sofije i automobila

dr Alessandro Artusi, Spheron panoramska fotografija,
Visualisation Group, University of Warwick

Mahir Alijagić, lasersko skeniranje
Machine Tool Technology Center MTTC, Gračanica

Dino Selimović, tehnički koordinator projekta
5D-CADD Sarajevo

Amra Madžarević, koordinator projeta, Muzej Sarajeva
Žana Dodig Karaman, Igor Radovanović, stručni konsultanti

Agencija Diwan Sarajevo, prevod tekstova

Copyright © 2010 Muzej Sarajevo 1878.-1918.