Contact Me

SARAJEVSKI ATENTAT
Sarajevski atentat poslužio je kao povod za izbijanje Prvog svjetskog rata. Gavrilo Princip , član tajne organizacije Mlada Bosna, izvršio je atentat na austrougarskog prijestolonasljednik a i nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, 28. juna 1914. godine.


Franc Ferdinand je doputovao vozom na Ilidžu, iz Metkovića, u poslijepodnevnim satima, 25. juna 1914. godine, a njegova supruga, Sofija, istog dana prije podne, vozom, iz Bosanskog Broda. Odsjeli su u hotelu Bosna, na Ilidži. Povod njihovog dolaska u Sarajevo bilo je prisustvo Franca Ferdinanda vojnim vježbama koje su se održavale u okolici Sarajeva. Dok je Franc Ferdinand 26. i 27. juna bio na vojnim vježbama, u okolici grada, vojvotkinja Sofija obilazila je katoličke škole, crkve, klostere, internate i dobrotvorne ustanove.


U nedjelju 28. juna, oko deset sati predstolonaslijednički par je stigao specijalnim vozom sa Ilidže na zapadni željeznički kolodvor. Tu su ih pozdravili i dočekali poglavar Zemaljske vlade, general Potiorek i sarajevski gradonačelnik, Fehim ef. Ćurčić. Nakon kratke posjete kasarni, kolon od tri automobila, s pratnjom, se uputila prema gradu. Kratko se zaustavila kod nove zgrade pošte i dalje je krenula prema Vijećnici. Kada se približila Ćumurija mostu, Nedeljko Čabrinović je bacio dvije bombe na nadvojvodin automobil. Prva je promašila vozilo i pala iza njega a druga se odbila od vozila i eksplodirala pod narednim kolima, ranivši dvoje ljudi iz pratnje. Čabrinović je skočio u Miljacku, nakon čega je uhapšen. Poslije kraćeg zadržavanja nadvojvoda je s pratnjom produžio do Vijećnice, gdje su ga očekivali gradonačelnik i dogradonačelnik.


Zahvalio se na dobrodošlici, te rekavši da nije očekivao da će ga dočekati bombama, najavio je da namjerava posjetiti ranjene putnike, prije nego što napusti grad. General Potiorek je predložio da se vrati duž obale Miljacke kako bi se izbjegao defile kroz uske gradske ulice. Izdata je i naredba da se izvrši izmjena plana kretanja u tom smijeru, ali ona nikad nije stigla do nadvojvodinog vozača.


Poslije posjete Vijećnici, kolona je u povratku stigla do Latinske ćuprije a vozač je, prema prvobitnom planu, skrenuo desno, prema centru grada. Opomenut zbog te greške, zaustavio je automobil direktno ispred Gavrila Principa koji je ispalio dva metka prema nadvojvodi.. Prvi je pogodio njega, a drugi njegovu suprugu Sofiju. Odmah su prevezeni do najbliže medicinske ustanove, ali već su bili mrtvi.


Tijela su balzamirana u Konaku istog dana. Narednog dana dva kovčega su prebačena iz Konaka do željezničke stanice, na Bistriku. Veliki broj ožalošćenih građana je ispratio pogrebnu povorku. Pogrebni voz je u šest sati poslije podne krenuo za Beč. Na javnim zgradama u Sarajevu su bile crne zastave, a vjerske službe za pokojnike su održane u cijeloj monarhiji.


Tako je pucnjem u Sarajevu prekinut put ovog Grada prema Evropi i najavljen početak Prvog svjetskog rata.


 2

 

2

 

 

1

 

2

   
   
   
 

  

3

 

 

2

1